wtorek, 23 listopada 2010

HACCP jako system

Każdy system musi być ściśle określony. Oznacza to, że wiadomo, co do niego należy, a co nie.
Każdy system musi mieć tez ściśle określone relacje - to z kolei oznacza, że elementy systemu działają spójnie.

Systemy bezpieczeństwa żywności, aby nie były papierową fikcją, muszą również posiadać powyższe cechy.
A więc jak je osiągnąć? Los HACCP leży w rękach ludzi, którzy sami go stanowią. Są jego elementami i siłą napędową jednocześnie. Brak zrozumienia z ich strony, że przynależą do systemu oznacza, że umyka im cel, jakim powinno być produkowanie bezpiecznej żywności. Umyka im poczucie odpowiedzialności za konsumenta, ale i współpracowników. Umykają im wreszcie granice postępowania zgodnego z normami, bo mają poczucie, że nikt nie patrzy im na ręce.

Skuteczną pracę w systemie HACCP da się wypracować za pomocą odpowiednich szkoleń i warsztatów. Zatroszcz się o wiedzę swojego personelu, a zatroszczysz się o jednocześnie o swój system. Zapraszamy do odwiedzania bloga firmy Neostandard.