wtorek, 1 lutego 2011

Skuteczne mycie rąk

W zakładach obrotu żywnością szczególną uwagę należy zwrócić na higienę rąk pracowników, zaniedbania w tym obszarze są bowiem najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych.
Myć skutecznie oznacza:
  • myć odpowiednio długo, 
  • odpowiednimi preparatami,
  • odpowiednia techniką,
  • w stosownych sytuacjach.
Myjąc ręce 15 sekund usuwamy ok. 90% przejściowej mikroflory z dłoni, po 30 sekundach mikroflora przejściowa w zasadzie znika z ich powierzchni. 
Czas jest więc głównym sprzymierzeńcem  płynów myjących i dezynfekujących oraz popularnej techniki Ayliffe'a. 

Potrzebny jest jeszcze odruch mycia rąk w sytuacjach takich jak korzystanie z toalety, czynności porządkowe, kontakt z telefonem komórkowym czy pieniędzmi.
Nie wiesz jak zmotywować swoich pracowników do właściwego mycia dłoni?
Zapraszamy na warsztaty motywujące dla pracowników zakładów gastronomicznych i przemysłu spożywczego. Więcej informacji na www.neostandard.pl oraz biuro@neostandard.pl